Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Μια σταγονοπαρέα για παιχνίδια αρίθμησης

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .

Με μια σταγονοπαρέα ... παίζω και μαθαίνω


Στα πλαίσια ενός περιβαλλοντικού προγράμματος με θέμα το νερό σκέφτηκα να δημιουργήσω καρτελίτσες με μια σταγονοπαρέα . Δεν ήθελα , όμως να τις αναρτήσω απλά μόνο σε κάποιο τοίχο του  νηπιαγωγείου και να δημιουργήσω μια αριθμογραμμή . Έφτιαξα καρτέλες από το 0 μέχρι το 31 ( κάτι που μπορεί να συμβουλεύονται και για το ημερολόγιο ) . Τις καρτελίτσες τις εκτύπωσα σε χαρτόνι σιέλ 160 γραμμαρίων και τις πλαστικοποίησα .









 Ήθελα να μπορούμε να παίξουμε κιόλας με αυτές τις καρτελίτσες . Έτσι , λοιπόν μου ήρθε μια ιδέα ...  Έδωσα σε μερικά  παιδιά τους αριθμούς ως το 5 και στα άλλα 5 έδωσα τις σταγονούλες που είχαν  κουκκίδες . Έβαλα μουσικούλα και ζήτησα από τα παιδάκια να βρουν το ζευγαράκι τους . Το παιχνίδι μπορεί να γίνει και με μεγαλύτερους αριθμούς , ανάλογα με το χώρο και το επίπεδο των παιδιών .
Κι έπειτα μου ήρθε μια άλλη ιδέα !! Σκέφτηκα να βάλω στην πλάτη μιας ομάδας παιδιών κάποιες σταγονούλες με αριθμούς από το 1 έως το 10 ( χωρίς να ξέρει το κάθε παιδί ποια καρτελίτσα είχε) . Τους ζήτησα να μη μιλήσουν και να μπουν στη σειρούλα . Έβαλα και μια απαλή κλασική μουσική κι όλη η σταγονοπαρέα σιγά - σιγά μπήκε στη σειρά ! 
Τα παιχνίδια αυτά διασκέδασαν τα μικρά παιδιά και πιστεύω πως το παιχνίδι βοήθησε αποτελεσματικά και στη μάθηση !
Τα νήπια μπορούν ακόμη , να ταυτίσουν τις καρτέλες με τους σταγονοαριθμούς και τις καρτέλες με τις σταγονούλες που  έχουν κουκκίδες . 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου