Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Λίγο πριν χτιστεί η ντενεκεδούπολη

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .

Ιδέες και δραστηριότητες με ντενεκεδάκια


Αφού διαβάσουμε το υπέροχο παραμύθι της Ευγενίας Φακίνου , μπορούμε να πούμε στα νήπια να φέρουν από το σπίτι τους διάφορα ντενεκεδάκια και να να δημιουργήσουμε κι εμείς μια όμορφη ντενεκεδέναι πολιτεία . Πριν όμως τα κάνουμε όλα αυτά , μπορούμε να κάνουμε χιλιάδες άλλες δραστηριότητες και τα άχρηστα ντενεκεδάκια να μεταμορφωθούν σε ένα χρήσιμο υλικό , για γλωσσικές , μαθηματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες .
Ως προς τη γλώσσα , τα νήπια μπορούν να διαβάσουν τα λογότυπα συσκευασιών (προανάγνωση)  και εκτός αυτού να σκεφτούν και να πουν πως θα ονόμαζαν τις δικές τους κούκλες ή ήρωες στη δική τους ντενεκεδέναι πολιτεία . Βλέποντας το κουτί του καφέ μπορεί να το ονομάσουν καφεδένιο ή καφεδόπουλο ή καφεδάκη , το κουτάκι με το γάλα , γαλατένιο ή γαλατούλα ή γαλατούλη ή γαλατάκη , το κουτάκι με τα αναψυκτικά , αναψυκτικούλη , το κουτάκι της πορτοκαλάδας , πορτοκαλαδένια,  πορτοκαλαδούλα ,  πορτοκαλαδίτσα ...  Τις ονομασίες αυτές και πολλές άλλες ακόμη έδωσαν τα νήπια της τάξης μου , σε πολλά και διαφορετικά ντενεκεδάκια , όταν τους ρώτησα πώς θα  ονόμαζαν τους ήρωες της δικής μας ντενεκεδένιας πολιτείας . Ζήτησα , ακόμη από τα νήπια να παρατηρήσουν στα σούπερ μάρκετ κι άλλες συσκευασίες που ανακυκλώνονται  και τι περιέχουν και να φτιάξουμε κι άλλα πρωτότυπα ονόματα (π.χ. μαγιονέζα - γυάλινη συσκευασία  - μαγιονεζούλα , μερέντα - πλαστικό - μερεντένια . Επίσης μπορούν να σχεδιάσουν γράμματα , βάζοντας τα το ένα πλάι στο άλλο . 
Ως προς τα μαθηματικά , μπορούμε να κάνουμε αρίθμηση . Να μετρήσουμε πόσα είναι συνολικά και πόσα είναι τα νετενεκεδάκια της κάθε ομάδας - ομαδοποιήσεις .Να επεξεργαστούμε έννοιες , όπως : λιγότερα - περισσότερα , αραίωση - πύκνωση , ψηλότερος - χαμηλότερος (φτιάχνοντας πύργους ) ... , 
να φτιάξουν μοτίβα με διαφορετικά χρώματα από νετενεκεδάκια αναψυκτικών , να σχεδιάσουν αριθμούς ή σχήματα κλπ 


Ως προς τα εικαστικά μπορούν να βάλουν τη φαντασία τους και να φτιάξουν σπιτάκια , δεντράκια , λουλούδια  και ό,τι άλλο τους αρέσει . Και φυσικά μπορούμε να τις μεταμορφώσουμε σε πανέμορφες ντενεκεδένιες κουκλίτσες και να γίνει μια νέα πανέμορφη νετενεκεδέναι πολιτεία (μακέτα )  , στην οποία θα δώσουν ζωή τα μικρά παιδάκια ! Και για παιχνίδι ... ας παίξουμε bowling με ντενεκεδάκια !!!!
Ως προς τη μελέτη περιβάλλοντος μπορούμε να πειραματιστούμε με τους μαγνήτες .
Τελικά , είναι πολύ ωραία να παίζουν τα παιδιά με ένα διαφορετικό  υλικό! Ακόμη κι αν είναι άχρηστο , εμείς και τα παιδιά μας μπορούμε να το κάνουμε πολύ χρήσιμο , να μάθουμε πολλά , αλλά πάνω απ' όλα να εκφραστούμε και να διασκεδάσουμε !

1 σχόλιο: