Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ο καιρός στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό :καρτέλες και λίστες αναφοράς  για τον καιρό στο  νηπιαγωγείο .

Λίστες αναφοράς για τον καιρό στο νηπιαγωγείο 


Μια από τις  δραστηριότητες , που εντάσσονται στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών της προσχολικής ηλικίας στο νηπιαγωγείο , είναι το να ασχολούνται με τον καιρό της ημέρας .




 Τα νήπια συμβουλεύονται μια λίστα - πίνακα αναφοράς για τον καιρό , βρίσκουν  την καρτέλα του καιρού της ημέρας  και  την τοποθετούν σε κάποιο σημείο , που έχουμε ορίσει εκ των προτέρων , π.χ. ένα συννεφάκι .
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς κι όταν το τμήμα αποτελείται στην πλειονότητά του από προνήπια μπορούμε να δώσουμε στα νήπια κινητά καρτελάκια με χριτς - χρατς , που έχουν και την εικόνα του καιρού της ημέρας .






Όσο , όμως περνά ο καιρός στο νηπιαγωγείο , τα κινητά καρτελάκια , μπορούν να αντικατασταθούν από τη νηπιαγωγό με καρτελάκια σε πεζά γράμματα και χωρίς την παρουσία της εικόνας . Με αυτό τον τρόπο , τα παιδιά κατά κάποιο τρόπο "διαβάζουν" , αναγνωρίζοντας τις καρτέλες .







Στην πορεία της χρονιάς η νηπιαγωγός μπορεί να χρησιμοποιεί άλλο πίνακα αναφοράς του καιρού , στον οποίο τα νήπια θα βάζουν τον καιρό της εβδομάδας .




Επειδή τα καιρικά φαινόμενα μέσα στην εβδομάδα επαναλαμβάνονται η νηπιαγωγός θα πρέπει να  εκτυπώσει την παρακάτω καρτέλα πέντε φορές . 




Η δραστηριότητα αυτή δεν είναι μόνο γλωσσική , καθώς τα νήπια μπορούν να παρατηρήσουν πόσες φορές έχει επαναληφθεί ένα καιρικό φαινόμενο .


Το ίδιο συμβαίνει κι όταν τα νήπια ζωγραφίζουν τον καιρό σ' ένα μηνιαίο ημερολόγιο . ( Μετρούν πόσες ημέρες είχε ήλιο , πόσες έβρεχε ...)


Ακόμη , μπορεί η νηπιαγωγός να χρησιμοποιήσει για τον καιρό και έναν κύκλο με  εικόνες και  ένα βελάκι με διπλόκαρφο .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου