Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Λίστες αναφοράς με τα ζώα του αγρού

Ζήση Ανθή : Πίνακες αναφοράς για το νηπιαγωγείο  με τα ζώα της υπαίθρου  .

Μαθαίνω τα ζώα του αγρού και της υπαίθρου


Κοντά στα σπίτια των ανθρώπων της πόλης και ιδιαιτέρα του χωριού , στην ύπαιθρο μπορούμε να δούμε και να παρατηρήσουμε πολλά ζώα  και φυσικά μια πλούσια βλάστηση στην οποία βρίσκουν τροφή και καταφύγιο πολλά από αυτά .


Ορισμένα πλησιάζουν πιο κοντά στα σπίτια του χωριού , μπαίνοντας μέσα στα κοτέτσια , όπως είναι οι νυφίτσες και οι αλεπούδες , ενώ οι κίσσες παίρνουν μαζί τους ό,τι λάμπει ! Άλλα πάλι , όπως οι νυχτερίδες , βρίσκουν στέγη σε ακατοίκητα σπίτια και ξυπνούν το βράδυ , αναζητώντας τροφή .Διασχίζοντας αγροτικούς δρόμους μπορεί κανείς να δει σκαντζόχοιρους , χελώνες , καρακάξες  κι αν κάποιος σταματήσει σε ένα χωράφι μπορεί να συναντήσει τον ποντικό του αγρού , άγρια κουνέλια , δεντρογαλιές , σκουληκάκια και πολλά είδη εντόμων , ορισμένα από τα οποία είναι βλαβερά για τις γεωργικές καλλιέργειες , όπως η ακρίδα ... 
Πολλά είδη πουλιών μπορούμε να δούμε στην ύπαιθρο , όπως οι μελισσοφάγοι , οι τσαλαπετεινοί κι όταν νυχτώνει κουκουβάγιες , μπούφοι . Στα αποξηραντικά κανάλια και σε βαλτώδη μέρη μπορεί να δει κάποιος νερόκοτες .


Σήμερα το πρωί , καθώς διέσχιζα ένα αγροτικό δρόμο , είδα μια αγκαθωτή μπαλίτσα να προσπαθεί να περάσει απέναντι . Δυστυχώς πολλά από τα ζωάκια αυτά δεν τα καταφέρνουν ! Ας ελπίσουμε πως θα προσέχουμε όλοι μας περισσότερο , όταν οδηγούμε ! 
Κι όσο για τα μικρά παιδιά , για να αγαπήσουν τη φύση και τα ζώα , πρέπει να τη γνωρίσουν και να κάνουν εκδρομές με τους γονείς τους ή με το σχολείο  στην εξοχή , στα χωράφια , στα λιβάδια ... όπου μπορούν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου