Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

4 Οκτωβρίου - Ημέρα των ζώων . Τα δικαιώματα των ζώων .

Ζήση Ανθή : Διακήρυξη το δικαιωμάτων των ζώων , φωτογραφικό υλικό  και  δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .


Διακήρυξη των δικαιωμάτων των ζώων .


Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.


‘Άρθρο 2
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.


Άρθρο 3
Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.


‘Άρθρο 4
Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.


‘Αρθρο 5
Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.


‘Αρθρο 6
Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.


‘Αρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.


‘Αρθρο 8
Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κ.λπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα, από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.


‘Αρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.


‘Αρθρο 10
Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.


‘Αρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.


‘Αρθρο 12
Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί γενοκτονία, έγκλημα απέναντι στο είδος. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.


‘Αρθρο 13
Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται


‘Αρθρο 14
Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.


Διεθνής Ένωση των Δικαιωμάτων των ζώων , Παρίσι 1978 .

Τα νήπια μπορούν ζωγραφίσουν τα δικαιώματα των ζώων και να κάνουμε ένα βιβλιαράκι με τις ζωγραφιές τους . 
Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν  αφίσες με τα δικαιώματα τους .4 σχόλια:

 1. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ Ανθή!!!
  Η ανάρτησή σου είναι ΥΠΕΡΟΧΗ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!! Όπως και η προηγούμενη με τη γιορτή της γιαγιάς και του παππού. Γενικότερα το μπλογκ σου είναι πηγή θησαυρός για πολλές νηπιαγωγούς. Μπράβο σου που μοιράζεσαι τόσο απλόχερα τις ιδέες σου. Αυτό δείχνει άνθρωπο γενναιόδωρο.
  Χαίρομαι που σε γνώρισα!
  Την αγάπη μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλό μήνα , Ροδούλα !
  Μου αρέσει να μοιράζομαι με τους άλλους όσα κάνω στο νηπιαγωγείο κι όσα σκέφτομαι να πραγματοποιήσω σ' αυτό !
  Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια ! Αυτά μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω ...
  φιλάκια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Mπράβο Ανθή!
  Οι ιδέες σου είναι φανταστικές και πολλές φορές αποτέλεσαν κινητήρια δύναμη αλλά και βοήθεια στις δικές μου προσπάθειες...Να ΄σαι καλά και να συνεχίσεις με τον ίδιο ενθουσιασμό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευχαριστώ πολύ , Ελένη !
  Χαίρομαι που μοιράζομαι μαζί σας τις ιδέες μου !

  ΑπάντησηΔιαγραφή