Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Διεθνής ημέρα λευκού μπαστουνιού ( 15/10 )

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .


Διεθνής ημέρα λευκού μπαστουνιού (15/10)


Σήμερα , 15 Οκτωβρίου είναι η διεθνής ημέρα λευκού μπαστουνιού . Για τα μικρά παιδάκια δε σημαίνει τίποτε αυτό , αν δεν έχουν δει άτομα με προβλήματα όρασης . Τα ερωτηματικά των μικρών παιδιών  είναι πολλά : Γιατί τους συνέβη αυτό ; Πώς αντιλαμβάνονται τον κόσμο ; Πώς καταφέρνουν να αυτοεξυπηρετούνται ;
Δε θα σταθώ στις αιτίες , καθώς μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο και πολλά άλλα ακόμη :
http://www.specialeducation.gr/modules.php?op=modload&name=News&file=index&catid=&topic=12
Τον κόσμο τον αντιλαμβάνονται μέσα από τις άλλες αισθήσεις . Η αφή τους βοηθάει να αντιλαμβάνονται τα σχήματα , την υφή των πραγμάτων . Με την αφή μάλιστα διαβάζουν (με το σύστημα Braille ) ή μπορούν να νιώσουν τα αγάλματα σε ένα μουσείο .


Ασχολούμενη κάποια περασμένη σχολική χρονιά στο νηπιαγωγείο μου με τις 5 μας αισθήσεις είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πως γράφει ένα παιδί με το σύστημα Braille , πως διαβάζει … Μιλήσαμε μαζί του για το πως μπορεί να περπατά με άνεση μέσα στους χώρους του σχολείου , καθώς δεν χρησιμοποιούσε το λευκό μπαστουνάκι . Μας είπε πως υπολογίζει τα βήματα , τα σκαλοπάτια κλπ Υπολογίζει πόσο κοντά είναι η ηχητική πηγή – το άλλο άτομο για να τον πλησιάσει .
Οι απορίες των παιδιών όμως συνεχιζόταν … Και με τη μπάλα πως μπορεί να παίξει ; Όσο γι’ αυτό είχαμε την τύχη να δούμε να παίξει με μια μπάλα μέσα σε μια σακούλα την ώρα του διαλλείματος . Βέβαια υπάρχουν μπάλες με ήχο , που μπορούν να παίξουν τα παιδιά με προβλήματα όρασης .Κα την ώρα πώς μπορούν να τη δουν ; Χάρη σε ειδικά ρολόγια .


Διαβάσαμε το βιβλίο της Σταματοπούλου Ιωάννας , Μόζα η γάτα , Μια μαγική νύχτα , εκδ. κέδρος , 2005 .


Θυμηθήκαμε και τον Ξουτ (της Φωτεινής Τσάμπρα και Ζωής Σκαλίδη ) , το σκυλάκι που έγινε οδηγός ενός τυφλού κι επιτέλους ένιωσε αγάπη και ζεστασιά .


Διαβάσαμε την τυφλή πριγκίπισσα από το διαδίκτυο . Διαβάστε το πατώντας το σύνδεσμο :
Και η απορία των παιδιών , διαβάζοντας παραμύθια , ήταν «πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά τα παραμύθια με εικόνες ». «Πώς θα πρέπει να είναι οι εικόνες για να τις αντιληφθούν », τους ρώτησα . « Να μπορούν να την αγγίξουν », είπε κάποιο , ενώ κάποιο άλλο είπε : « να είναι φτιαγμένες οι εικόνες με κολλάζ» . «Πράγματι , οι εικόνες πρέπει να είναι ανάγλυφες »,  τους είπα .
Παρατήρησαν ότι τα βιβλία των παιδιών με προβλήματα όρασης . " Δεν είναι πολύχρωμα , αλλά μονόχρωμα" , είπαν  .
Όσο για το πώς διαβάζουν , προσπαθήσαμε κι εμείς να αγγίξουμε τις κουκίδες , κάνοντας πως διαβάζουμε (κλείνοντας τα ματάκια μας με ένα μαντήλι ) .


Στο τέλος της επίσκεψης για δωράκι χάρισε στο κάθε παιδί το όνομά του γραμμένο στη δική τυ γραφομηχανή .
Εκτός από τα βιβλία , που αλλού μπορούν να βρουν κείμενο γραμμένο με το σύστημα Braille ; Στα φάρμακα , στις αποδείξεις , στα τρόφιμα ( για να αναγνωρίζουν ποιο είναι το αλάτι ή το πιπέρι , όταν θέλουν να μαγειρέψουν κλπ.)


Παίξαμε πολλά παιχνίδια όπως ο  τυφλός και το ραβδί του (Παιδί –Έκφραση και δημιουργία – φυσική αγωγή ) , τυφλόμυγα , μάντεψε ποιος είμαι ... Τα νήπια έγιναν ζευγαράκια και το ένα από δύο είχε κλειστά τα ματάκι , ενώ το άλλο ήταν ο οδηγός του  .
Ζωγραφίσαμε με κλειστά τα ματάκια , ακούγοντας απαλή μουσική .
Καλέσαμε το παιδάκι να νιώσει με τα δαχτυλάκια του μια κατασκευή ανάγλυφη , που είχαμε φτιάξει .
Είδαμε και σχολιάσαμε  έργα τέχνης μεγάλων ζωγράφων  όπως το γεύμα του τυφλού του Pablo Picasso 


της Berthe Morisot και άλλων μεγάλων ζωγράφων .Εντόπισαν προβλήματα που συναντούν στην κίνησή τους στο δρόμο . Όσο για την κίνηση στους δρόμους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο σκύλος – οδηγός ή το λευκό μπαστουνάκι . Ορισμένα πεζοδρόμια τα έχουν σχεδιάσει έτσι ώστε να μπορούν τα περπατήσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης , χάρη σε ανάγλυφες γραμμές . Δυστυχώς κάποιοι που δε γνωρίζουν τη σημασία και τη λειτουργικότητα αυτών των γραμμών βάζουν γλάστρες πάνω σε αυτές  ή τα καθίσματα κάποιας καφετέριας ή μπορεί να βρει κάποιος παρκαρισμένα αυτοκίνητα ή μηχανάκια … (Παιδί και περιβάλλον )Το σύστημα Braille εφευρέθηκε από έναν τυφλό φοιτητή στη Γαλλία (1824 ), βοηθώντας εκατομμύρια τυφλούς να γράφουν και να διαβάζουν .(Παιδί και περιβάλλον - ιστορία ) Μιλήσαμε για το θαύμα του Χριστού και τη θεραπεία της τυφλότητας .(Παιδί και περιβάλλον - Θρησκευτικά )


Στον η/υ αναζητήσαμε εικόνες και πληροφορίες για το θέμα και γεννήθηκε ένα ακόμη ερώτημα από τα παιδιά . αν μπορούν να χειριστούν η/υ και πώς είναι αυτός . Έτσι , λοιπόν , είδαμε και τον η/υ που χρησιμοποιούσε το παιδάκι με το σύστημα braille και φυσικά πλοηγηθήκαμε στο διαδίκτυο, ακούγοντας ταυτόχρονα και μια φωνή ... 
http://www.schools.ac.cy/schoolfortheblind/informatics.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου