Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο εργασίας : Η σημαία μας και οι σημαίες του κόσμου

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .Σχέδιο εργασίας : Η ελληνική σημαία και οι σημαίες του κόσμου .


Καθώς ήδη είχαμε μιλήσει στο σχολείο για τη σημαία μας ,την ιστορία της , τα χρώματά της και είχαμε διαβάσει ποιηματάκια , εικονόλεξα και το ασπρογάλανο πανί από το Ανθολόγιο της Α και Β Δημοτικού ,  έφερα στο σχολείο ένα κουτί με πολλές σημαίες από πολλές χώρες του κόσμου με σκοπό να τις δούνε τα νήπια , να τις παρατηρήσουν και να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές .
Στην αρχή τις απλώσαμε στο χαλάκι της παρεούλας και τα νήπια έκαναν τις πρώτες τους παρατηρήσεις και τα πρώτα τους σχόλια ! ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ
-         Κυρία , κοίτα ! Βρήκα μια σημαία με ένα ουράνιο τόξο (δωράκι από τη φίλη μου , Χαρά ) !
-         Κοίτα ! Υπάρχει κι άλλη , αλλά δεν είναι ίδια !
-         Εμένα μου αρέσει αυτή η σημαία με το ζωάκι .-         Κυρία , εμείς στη Βουλγαρία έχουμε μια σημαία που έχει κόκκινο, άσπρο και πράσινο χρώμα .(Αναζητώντας , βρήκε τη σημαία της Ουγγαρίας και της Ιταλίας , που έχει τα ίδια χρώματα . ) Γιατί υπάρχουν σημαίες που έχουν  τα ίδια χρώματα ;

-         Κυρία , κι εμείς στην Αλβανία έχουμε μια σημαία κόκκινη και στη μέση έχει έναν αετό .-         Αυτή μοιάζει με τη σημαία του ΠΑΟΚ !-         Και της ΑΕΚ !
-         Άρα και οι ομάδες έχουν σημαιούλες , είπα . Πού αλλού έχετε δει σημαιούλες ;
-         Στη θάλασσα είχα δει μια σημαία !-         Στα γενέθλια βάζουμε σημαιάκια  !
-         Στα βενζινάδικα ! Στα super market !-         Εκεί έχει σημαίες κι από άλλες χώρες , είπε κάποιο .
-         Και τι μπορούμε να κάνουμε με αυτές τις σημαίες που έχουμε εδώ  , ξαναρώτησα .
-         Μπορούμε να βρούμε σημαίες που μοιάζουν . Που έχουν τα ίδια χρώματα ή τα ίδια σχέδια .
Προβληματιζόμαστε για το τι μπορεί να σημαίνουν ορισμένα από αυτά . Και καταλήγουμε σε ορισμένα συμπεράσματα .Έτσι , μπορούμε να δούμε ότι σταυρό πέρα από την ελληνική σημαία ,έχει και η Ελβετία , ο ερυθρός σταυρός , η Τόγκα .

Οι σημαίες των μουσουλμανικών χωρών έχουν ως κοινό το μισοφέγγαρο και το αστέρι , όπως η Τουρκία  , η Τυνησία , η Αλγερία το Τουρκμενιστάν .
Αντίστοιχα χώρες που είναι κοντά η μια στην άλλη μπορεί να μοιάζουν . όπως η  Σουηδία, η Νορβηγία , Φινλανδία ,η Ισλανδία , η Δανία .Σημαίες που ήταν πρώην βρετανικές αποικίες έχουν στη μια άκρη τους και τη βρετανική σημαία ..Τέτοιες είναι : η σημαία της Αυστραλίας , της Νέας Ζηλανδίας ,των νησιών Φίτζι , Τουβαλού, Κουκ και Νιουέ .Οι σημαίες , επίσης , μπορεί να δείχνουν τη γεωγραφική θέση κάποιας χώρας . Οι χώρες που είναι παραθαλάσσιες ή είναι νησιά και φαίνεται αυτό και στις σημαίες τους είναι : η Κύπρος ,  το Κιριμπάτι ,το Γκουάμ .

Οι σημαίες μπορεί επίσης να έχουν και άλλα σύμβολα, όπως η σημαία της Αιγύπτου , τον αετό , που είναι δείγμα της αρχιτεκτονικής και γλυπτικής κατά την περίοδο των Φαραώ . Αετό βλέπουμε ακόμη στη σημαία της Αλβανίας .
          Πολλά κράτη αντλούν τα σύμβολά τους από τον ήλιο , το φεγγάρι , τη θάλασσα, τα ζώα , τα φυτά . Τα χρώματά τους , επίσης μπορεί να μοιάζουν αλλά έχουν διαφορετική διάταξή ή και προστιθέμενο σύμβολο .Οι συχνοί πόλεμοι οδήγησαν στην αναγκαιότητα των σημαιών .


Σήμερα , βέβαια, πέρα από τα κράτη σημαίες έχουν και οι εμπορικές επιχειρήσεις οι ομάδες και οι οργανώσεις (πολιτικές , περιβαλλοντικές κ.α.) .
Κι έτσι ξεκινήσαμε … ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Βρήκαμε σημαίες με κόκκινο χρώμα …Βρήκαμε σημαίες με πράσινο χρώμα …Και τα νήπια σκέφτηκαν να κάνουμε ένα βιβλιαράκι με τα χρώματα των σημαιών .Βρήκαμε σημαίες με κύκλους …Σημαίες με αστεράκια … και φυσικά τα μετρήσαμε .
 Παρατήρησαν ότι ορισμένες σημαίες είχαν ένα αστεράκι , όπως της Τουρκίας , ενώ η σημαία της Κίνας έχει 5 αστεράκια και των Η.Π.Α 50 ! Αυτά δεν τα μετρήσανε , αλλά τους είπα ότι είναι τόσα , όσα και οι πολιτείες τους !
Σημαίες με μισοφέγγαρα …Τα νήπια αναγνωρίζουν συμμετρίες .

Παρατηρώντας τις σημαίες , εκφράζονται με έννοιες , όπως :πάνω από , κάτω από , δίπλα , στο κέντρο , πάνω αριστερά …

ΠΑΙΔΙ – ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ :
Ατομική εργασία : ζωγραφίζουμε την ελληνική σημαία , με σκοπό να την κρατάμε και να κυματίζει την ημέρα της γιορτής .
Ζωγραφίζουμε σημαίες άλλων χωρών .
Κατασκευή : η σημαία της τάξης με δαχτυλομπογιές .
Μια υπέροχη δραστηριότητα μου έστειλε και η φίλη και συνάδελφός μου , Χαρά Σκούρα ! Πατατοτυπωματάκια σε ένα ποιηματάκι της ίδιας , εμπνευσμένο από το ασπρογάλανο πανί της Γαλάτειας Σουρέλη  . 


ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ :
Θεατρικό : «σημαιοστολισμός»  ( από το περιοδικό : παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού) .

ΜΟΥΣΙΚΗ :
Μαθαίνουν τα νήπια τον εθνικό ύμνο .
Τραγουδάμε και μαθαίνουμε τραγουδάκια για τη σημαία .

ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ :
Κάναμε παρέλαση , κρατώντας ο καθένας από μια σημαία και δίνοντας η νηπιαγωγός κάθε φορά το σύνθημα για να παρελάσει η κάθε ομάδα . .
Παίξαμε τα παιχνίδια  , όπως ποια σημαία να διαλέξω (παραλλαγή του ποια κορδέλα να διαλέξω )  .

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ :Είδαμε τις σημαίες του κόσμου στην υδρόγειο σφαίρα και συμβουλευτήκαμε  λίστες αναφοράς που είχα ήδη από περασμένη σχολική χρονιά  .


ΙΣΤΟΡΙΑ : Μάθαμε για την ιστορία της ελληνικής σημαίας .

5 σχόλια: