Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Παιχνίδια με φθινοπωρινά φύλλα στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Εκπαιδευτικό υλικό- παιχνίδια  ,  ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .

Παίζουμε με τα φθινοπωρινά φύλλα ; 


Με τα φύλλα που μας έφεραν τα παιδιά από τις απογευματινές τους εξορμήσεις στη φύση , αλλά και με χάρτινα φύλλα παίξαμε πολλά παιχνίδια και επεξεργαστήκαμε απλές μαθηματικές έννοιες . 
Κάναμε ομαδούλες με τα ίδια χρώματα φύλλων , 


κάναμε μοτίβα με 2 χρώματα φύλλων 


και στη συνέχεια με περισσότερα . 
Παίξαμε παιχνίδια προσανατολισμού με ζάρι  . Κάναμε διαδρομές με φύλλα ( σε μέγεθος Α4 και σε 4 διαφορετικά χρώματα ) με ένα χρωματάκι σε ευθείες γραμμές και στο τέλος της διαδρομής βάλαμε βελανίδια . Ποιο παιδάκι σκιουράκι θα φτάσει πρώτο στα βελανίδια του ; Αυτό που θα περπατήσει πάνω στα κίτρινα , πάνω στα πορτοκαλί  ή στα καφέ φύλλα  ;


Κάναμε παραλλαγή του παιχνιδιού με δυο ή και περισσότερα χρώματα φύλλων σε σχηματισμό ζιγκ - ζαγκ . 


Στη συνέχεια βάλαμε 3 χρώματα φύλλων , δημιουργώντας πάντα μοτίβο και τα παιδιά περπατούσαν πάνω σε φύλλα σχηματίζοντας ένα τετράγωνο . 
Παιχνίδι : τα κρυμμένα βελανίδια .Τέλος  , βάλαμε τα 4 χρώματα φύλλων που εκτυπώσαμε και τα τοποθετήσαμε σε σχήμα οβάλ .Αυτή τη φορά όμως τα βελανίδια δεν ήταν στο τέλος μόνο της διαδρομής , αλλά και κάτω από ορισμένα φύλλα .Τα νήπια που τύχαινε να πατήσουν πάνω στο φύλλο που είχε το βελανίδι , σήκωναν το φύλλο και έπαιρναν το βελανίδι .(Ξέχασα να σας πω ότι τα νήπια είχαν βγάλει τα παπουτσάκια τους ) .  Νικητής ήταν το σκιουράκι που θα μάζευε τα περισσότερα βελανίδια . 


Το παιχνίδι αυτό μπορεί να παιχθεί και σε τραπεζάκι με φύλλα μικρότερου μεγέθους . Θα χρειαστούμε επίσης ζάρι , αλλά και πιόνια  διαφορετικού χρώματος .


Επίσης , κάναμε μια μεγάλη τρίλιζα στο χαλί με χαρτοταινία και τα παιδιά έπαιξαν εκεί , έχοντας διαφορετικά χρώματα φύλλα το καθένα . Επειδή , όμως η τρίλιζα  με τα φύλλα στο χαλί τους άρεσε πολύ μου ζήτησαν να κάνω ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα μπορούν να το παίξουν στα τραπεζάκια .




2 σχόλια:

  1. τέλειο... η αίσθηση των φύλλων κι ας είναι και τα χάρτινα είναι διαφορετική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ , Λάμπρο !
    Και με τα αληθινά μπορείς να παίξεις πολλά παιχνίδια , αλλά τα πλαστικοποιημένα χάρτινα φύλλα μπορείς να τα ξαναχρησιμοποιήσεις και την επόμενη σχολική χρονιά ή και για άλλες δραστηριότητες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή