Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Παιχνίδι στοματικής υγιεινής : Ποιος θα βουρτσίσει πρώτος τα δοντάκια ;

Ζήση Ανθή : Εκπαιδευτικό παιχνίδι , με πατρόν , ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .

Παιχνίδι στοματικής υγιεινής  


Ποιος πλένει τα δοντάκια του ; Μήπως ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλη έκαναν την επίσκεψή τους σε κάποια δοντάκια , που λαχταρούσαν τα γλυκάκια ; Μήπως κάποιο παιδάκι τα αμελεί ; 
Ύστερα από μια συζήτηση με τα παιδάκια αποφασίσαμε να παίξουμε ένα παιχνίδι . Τι χρειαζόμαστε , όμως για να έχουμε καθαρά δοντάκια ; Μα , φυσικά ,οδοντόβουρτσες ! 


'Έτσι όλα τα παιδάκια χρωμάτισαν τη δική τους οδοντόβουρτσα και μετά την κόψαμε και την πλαστικοποιήσαμε , για να μη χαλάσει ! 


Και τα δοντάκια τι χρειάζονται ακόμη για να είναι καθαρά ; Οδοντόκρεμα , φυσικά ! Και με τι χαλούν ; Με τη ζαχαρίτσα , τα γλυκάκια και τα λαχταριστά σοκολατάκια ! Και βλέπουμε που μπορεί να έχουν φτιάξει το σπιτάκι τους ; Όχι , βέβαια !


 Αυτό ήταν και το έναυσμα να κόψω και να κολλήσω πίσω από ορισμένα δοντάκια σοκολατάκια κι άλλα γλυκάκια και πίσω από κάποια άλλα οδοντόκρεμα . 


Σχεδίασα 3 εικοσάδες δοντάκια , για να μπορούν να παίξουν σε 3 τραπεζάκια τα παιδιά . Επέλεξα τον αριθμό αυτό , γιατί τόσα είναι τα νεογιλά δοντάκια . Εξάλλου στη νηπιακή ηλικία αρχίζουν να πέφτουν τα πρώτα τους δοντάκια και να εμφανίζονται σιγά- σιγά τα μόνιμα . 


Σε κάθε τραπεζάκι έβαλα 20 δοντάκια κυκλικά περίπου , αφήνοντας ένα μικρό κενό για να φαίνεται ξεκάθαρα η αρχή . Το παιχνίδι παίζεται με ζάρι . Κάθε νήπιο ρίχνει το ζάρι και προχωρά τόσες θεσούλες , όσες βλέπει σ' αυτό !Αν συναντήσει γλυκάκι βάζει την οδοντόβουρτσά του στο προηγούμενο δοντάκι . Αν τύχει οδοντόκρεμα έχει  το δικαίωμα να ρίξει μια ζαριά ακόμη . Κερδίζει όποιος βουρτσίσει πρώτος τα δοντάκια , αλλά το παιχνίδι τελειώνει όταν όλα τα παιδιά βουρτσίσουν τα δοντάκια  τους . 


Το παιχνίδι αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά και αφού παιχθεί ομαδικά , μπορεί να παιχθεί και στις ελεύθερες δραστηριότητες από μια μικρή ομάδα παιδιών . Μπορούμε να το βάλουμε σε ένα κουτάκι και να το τοποθετήσουμε με τα υπόλοιπα παιδαγωγικά παιχνίδια στη γωνιά των παιδαγωγικών παιχνιδιών . 


2 σχόλια: