Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Το έπος του Β Παγκοσμίου Πολέμου

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .


Το έπος του 1940 μέσα από εικόνες


Μεσάνυχτα της 1ης Σεπτέμβρη  του 1939 , ο γερμανικός στρατός εξαπολύει επίθεση στην Πολωνία . Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος ξεκινάει .Ο Χίτλερ ξεκίνησε τα επεκτατικά του σχέδια .


Στις 15 Αυγούστου του 1940 ιταλικό υποβρύχιο τορπίλισε το ελληνικό πολεμικό πλοίο Έλλη ( τορπιλισμός της Έλλης στην Τήνο ) .28 Οκτωβρίου του 1940 οι Ιταλοί στέλνουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα .  Ο Μεταξάς απαντά αρνητικά στο Γκράτσι με τη φράση “ Alors cest  la guerre “ ( επομένως έχουμε πόλεμο ) 


και κηρύσσει γενική επιστράτευση !

 Ο ηρωικός αγώνας των Ελλήνων ξεκινά και φωνάζοντας «αέρα» απωθούν  τους Ιταλούς πάνω στα Αλβανικά βουνά .


Κι η Παναγιά μαζί τους ! 


Η Σοφία Βέμπο με τα τραγούδια της δίνει δύναμη και κουράγιο στους αγωνιστές μας !


Οι συνθήκες δύσκολες , χιόνι , κρύο , χωρίς φαΐ , χωρίς όπλα , αλλά με ψυχή !
Μα και οι γυναίκες είχαν το δικό τους σημαντικό ρόλο στον αγώνα ! Έπλεξαν φανέλες  για τα παλικάρια τους ,μετέφεραν πολεμοφόδια και τρόφιμα , βοηθούσαν τους τραυματίες …

Οι Γερμανοί καταφθάνουν στην Ελλάδα με τανκς και πολυβόλα , για να καταφέρουν όσα δεν κατάφερε ο συμμαχικός στρατός . Υψώνουν στο βράχο της Ακρόπολης τη γερμανική σημαία και πληγώνεται η περηφάνια των Ελλήνων .Πείνα , βασανιστήρια , ομαδικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής , αλλά και μαύρη αγορά  .
Τα παιδιά βοηθούν κι αυτά , μοιράζοντας προκηρύξεις .
Οι Έλληνες συγκροτούν μικρές ομάδες κι αρχίζουν την Εθνική αντίσταση . Με σήματα μορς , συνθήματα κι αντιπερισπασμούς , η αντίσταση των Ελλήνων συνεχίζεται .Στις 12 Οκτώβρη του 1944 οι Γερμανοί αποχωρούν από την Ελλάδα και η ελληνική σημαία κυματίζει και πάλι ! Η Ελλάδα είναι ελεύθερη !Ο Β Παγκόσμιος πόλεμος τελειώνει την 9η Μαΐου του 1945 , παραδίδοντας τα όπλα  .Ζήτω η ειρήνη ! Ζήτω η λευτεριά ! 5 σχόλια: