Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Τα ζώα σε χειμερία νάρκη - Πίνακες αναφοράς για το νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή :Λίστες αναφοράς , φωτογραφικό υλικό και φύλλο εργασίας με τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη  για το νηπιαγωγείο .

Ο χειμώνας έφτασε ... ώρα για χειμερία νάρκη 


Ο χειμώνας πλησιάζει , το κρύο αρχίζει να δυναμώνει και πολλά ζωάκια δεν αντέχουν σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες .Για το λόγο αυτό βρίσκουν άλλους μηχανισμούς για να αντέξουν ... πέφτουν δηλαδή σε χειμερία νάρκη , κοιμούνται όλο το χειμώνα . 
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ : Μπορούμε να διαβάσουμε το παραμύθι  του Scamell Ragnhild , Άουτς , από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος , κατάλληλο και για πολύ μικρά παιδιά , με λίγα λογάκια κι όμορφη εικονογράφηση . 


Συζητώντας με τα νήπια , μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι πολλά ήδη γνωρίζουν κάποια ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη . Ορισμένα μάλιστα επικαλούνται μια παιδική ταινία , την ταινία "Πέρα από το φράχτη " .


Ποια ζώα λοιπόν πέφτουν σε χειμερία  νάρκη ; (Πίνακες αναφοράς )




Η καφέ αρκούδα , ο σκίουρος ,ο σκαντζόχοιρος , ο ασβός ,  η μαρμότα , η νυχτερίδα , τα φίδια και άλλα ερπετά , τα έντομα και ορισμένα ψάρια ...
Και εύλογα ανακύπτει το ερώτημα από τα μικρά παιδιά :
- Κυρία , πώς κοιμούνται τα ζωάκια αυτά ; Πώς ξέρουμε ότι έχουν πέσει σε χειμερία νάρκη ;
- Πρέπει να αναζητήσουμε εικόνες από τον υπολογιστή μας , προτείνουν . 
Η αναζήτηση ξεκινά (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η/Υ) και τα νήπια βλέπουν κι επιλέγουν ποιες εικόνες θα αποθηκεύσουμε και θα εκτυπώσουμε . 










Παρατηρούμε τις εικόνες και συζητάμε γιατί τα ζώα αυτά πέφτουν σε χειμερία νάρκη και πώς γίνεται αυτό .  (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ) Το χειμώνα που η θερμοκρασία πέφτει αισθητά και η αναζήτηση τροφής είνια δυσκολότερη , πολλά ζωάκια επιβραδύνουν το μεταβολισμό τους και η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει αισθητά . Πριν όμως πέσουν σε χειμερία νάρκη καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κι ετοιμάζουν το χώρο που θα ξεχειμωνιάσουν , μαζεύοντας φύλλα ξερά ή βάζοντας πα΄γο πάνω στο σώμα τους , όπως κάνουν κάποια ψάρια στην Ανταρκτική ( notothenia coriiceps) .



" Και δεν ξυπνούν όλο το χειμώνα ; " Μπορούν να ξυπνήσουν από θορύβους , αλλά αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για το ίδιο το ζώο . Οι αρκούδες(χειμερινός ύπνος ) για παράδειγμα , επειδή δεν πέφτει η θερμοκρασία του σώματός τους , ξυπνούν ευκολότερα ! Για το λόγο αυτό , όσοι επισκέπτονται περιοχές , όπου προστατεύεται η καφέ αρκούδα , ας μην κάνουν φασαρία κι ας τη σεβαστούν , για να μπορέσει να επιβιώσει ! 
Όσο για την ενότητα ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ , μπορούμε να παρατηρήσουμε τις ίδιες τις εικόνες και να διαπιστώσουμε ότι μερικά ζωάκια συγκεντρώνονται  πολλά μαζί ...



Αφού δούμε και συζητήσουμε τις εικόνες , τα νήπια μπορούν να ζωγραφίσουν και να φτιάξουν μια έκθεση ζωγραφικής με θέμα : "Ζώα σε χειμερία νάρκη " 
Φύλλο εργασίας για την ενότητα μελέτη περιβάλλοντος . "Ποια ζώα πέφτουν σε χειμερία νάρκη " .


6 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΝΘΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ . ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ , Ειρήνη μου ! φιλάκια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως μαθητής, λοιπόν, με ενθουσιαζε η ιδέα ότι τα ζωάκια κοιμόντουσαν τόσο πολύ χωρίς να ξυπνουν... η χειμερία νάρκη.. είναι ένα θαύμα, πώς να το κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα μικρά παιδιά μένουν έκπληκτα , όταν μαθαίνουν ότι μερικά ζωάκια κοιμούνται ολόκληρο το χειμώνα !! Μου αρέσει , όταν τα βλέπω να ενθουσιάζονται με τις καινούργιες γνώσεις , που αποκτούν κάθε φορά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο θέμα ! Επίσης υπάρχουν και ωραία βιντεάκια που πιθανόν να αρέσουν στα παιδιά να δουν, όπως για παράδειγμα αυτά
    http://www.youtube.com/watch?v=TpY4frpheWw
    http://www.youtube.com/watch?v=CAZd-Le5GSs

    ΑπάντησηΔιαγραφή