Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Επίπλευση και βύθιση στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .

Πειραματίζομαι στο νηπιαγωγείο . 
Ποια αντικείμενα επιπλέουν και ποια βυθίζονται ;


Στα νήπια αρέσει ιδιαίτερα να πειραματίζονται , να κάνουν υποθέσεις , για το τι μπορεί να συμβεί και να βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα . 
Γνωρίζουν ήδη από την εμπειρία τους ότι επιπλέουν οι βάρκες , τα καράβια και τα σωσίβια . Προβληματίζονται όμως από το βάρος των πλοίων , θεωρώντας ότι τα βαριά αντικείμενα βυθίζονται . Μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό ρίχνουμε ένα ένα διάφορα αντικείμενα της τάξης , ζητώντας από τα παιδιά να μαντέψουν τι μπορεί να συμβεί . Στο τέλος , βγάζουν συμπεράσματα και λένε για παράδειγμα ότι τα μεταλλικά αντικείμενα βυθίζονται . 




Εντυπωσιάζονται επίσης , όταν βλέπουν ότι μερικά βυθίζονται σταδιακά , όπως ένα ξύλινο μικρό μανταλάκι ή το χαρτί κουζίνας . Παρατηρούν ότι ο χρόνος βύθισης ποικίλει ανάλογα με το υλικό και το βάρος των αντικειμένων . 
Αφού πειραματιστούν με τα αντικείμενα , μπορούν να παίξουν με  καρτελίτσες και να διαπιστώσουμε , αν κατάλαβαν το φαινόμενο της επίπλευσης και της βύθισης . 






Σε ένα μεγάλο χαρτόνι τοποθετούν με χριτς χρατς τις καρτέλες . 


Στη συνέχεια μπορεί να τους δοθεί σχετικό φύλλο εργασίας ή να τους ζητηθεί να ζωγραφίσουν σε ένα χαρτί τα αντικείμενα που επιπλέουν ή βυθίζονται .


2 σχόλια: