Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ο νερουλάς , ένα επάγγελμα του παρελθόντος

Ζήση Ανθή : Πληροφοριακό υλικό για το νηπιαγωγείο (για όσους ασχολούνται με περιβαλλοντικό πρόγραμμα που έχει σχέση με το νερό ) .


Ο νερουλάς – ένα επάγγελμα του παρελθόντος  


Ο νερουλάς ή υδρονομέας ή νεροκόπος ή σουκατζής  .
Η ονομασία προέρχεται από την τουρκική λέξη su  που σημαίνει νερό , ενώ η λέξη  sucu αντιστοιζεί στη λέξη νερουλάς . Σουκατζής , λοιπόν , ή νερουλάς ήταν ο υπεύθυνος να φυλάει και να μοιράζει το νερό .



Τα παλιά  χρόνια που δεν υπήρχαν βρύσες μέσα στα σπίτια ή στις αυλές  απαραίτητο  ήταν το επάγγελμα του νερουλά . Ο νερουλάς είχε σταθερή πελατεία και έδινε νερό στις νοικοκυρές ,που έτρεχαν με τις στάμνες και τα δοχεία τους προκειμένου να προμηθευτούν το πολύτιμο υγρό ,  προσφέροντάς του αμοιβή .


Έκανε πολλά δρομολόγια , με το γαϊδουράκι του φορτωμένο κι αν και ήταν πολύ κοπιαστική η εργασία του , τα χρήματα που έβγαζε ήταν ικανοποιητικά για να συντηρήσει την οικογένειά του .


Το επάγγελμα του νερουλά διατηρήθηκε μέχρι το 1930  , οπότε ιδρύθηκε η ΟΥΛΕΝ , και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το 1960 , όπου τα υδραγωγεία μπόρεσαν να τροφοδοτήσουν με νερό τα περισσότερα σπίτια .
Ο πιο διάσημος νερουλάς της πατρίδας μας ήταν ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης . Μετά τη μεγάλη του επιτυχία στους ολυμπιακούς αγώνες ο βασιλιάς Γεώργιος τον ρώτησε τι θα επιθυμούσε ως δώρο κι αυτός ζήτησε ένα γαϊδουράκι , για να τον βοηθάει να μεταφέρει το νερό .


Και το επάγγελμα του νερουλά είχε τη δική του εξέλιξη ! Αρχικά με γαϊδουράκια , στη συνέχεια με τα κάρα , μετά με μηχανοκίνητα υδροφόρα  κι έπειτα με τρίκυκλα !





Χρήσιμες πηγές για το Νερουλά:

Ένα παραμύθι για τον νερουλά :
Ο νερουλάς και το πιθάρι L ένα παραμύθι από τη Χιλή )





3 σχόλια: