Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Καρτέλες για τις γωνιές στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Κάρτες για τις γωνιές του νηπιαγωγείου .

Γωνιές ή κέντρα δραστηριοτήτων του νηπιαγωγείου 


Στο νηπιαγωγείο , ο εσωτερικός χώρος διαμορφώνεται σε επιμέρους χώρους , στις ονομαζόμενες "γωνιές" ή κέντρα δραστηριοτήτων των νηπίων . Πρόκειται απλά για οριοθετημένους χώρους με συγκεκριμένη λειτουργικότητα  και εξοπλισμένες με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό . 
Ορισμένες από τις γωνιές λειτουργούν από την αρχή της σχολικής χρονιάς , όπως είναι η γωνιά συζήτησης ή η παρεούλα μας . 



Άλλες πάλι αναπροσαρμόζονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των νηπίων και τη θεματολογία με την οποία ασχολούμαστε . Για παράδειγμα , η παραδοσιακή γωνιά ή η γωνιά του λαογραφικού μουσείου μπορεί να προκύψει από κάποιο σχέδιο εργασίας . Το ίδιο συμβαίνει και με το μαγαζάκι της τάξης , το οποίο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς μπορεί να γίνει παντοπωλείο , μανάβικο , ιχθυοπωλείο , υποδηματοποιείο κλπ .
Στην οργάνωση των γωνιών πρέπει να συμμετέχουν και τα ίδια τα παιδιά . Επίσης μπορούν να συμμετέχουν και στην επιλογή του ονόματος . Μπορούν να επιλέξουν έναν πιο πρωτότυπο τίτλο για την κάθε γωνιά . Για παράδειγμα : η γωνιά της βιβλιοθήκης μπορεί να ονομαστεί η βιβλιοχώρα μας ή ταξίδι στο μαγικό κόσμοι των παραμυθιών ή ταξίδι στην παραμυθοχώρα .




Η γωνιά του οικοδομικού υλικού μπορεί να έχει τον τίτλο : "παίζουμε με το οικοδομικό υλικό ;"



Η γωνιά των εικαστικών μπορεί να ονομαστεί η χρωματοχώρα μας ή με πινέλα και φαντασία ...




Η γωνιά των μαθηματικών ή της αρίθμησης , μπορεί να έχει το όνομα :ταξίδι στην αριθμοχώρα ...




Η γωνιά της μουσικής μπορεί να έχει το όνομα στον κόσμο της μελωδίας ή ταξίδι μέσα στο πεντάγραμμο ...



Η γωνιά της γλώσσας , της γραφής , της ανάγνωσης μπορεί να έχει έναν πιο πρωτότυπο τίτλο , όπως ταξίδι στη χώρα της αλφαβήτας ή ταξίδι στη γραμματοχώρα ...



Η γωνιά των φυσικών επιστημών και της μελέτης περιβάλλοντος μπορεί να ονομαστεί : ερευνώ και ανακαλύπτω το περιβάλλον ...




Η γωνιά του ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορεί να ονομαστεί απλά ο υπολογιστούλης μας .



Καρτέλες για τη γωνιά της μεταμφίεσης , το κουκλοθέατρο και το κουκλόσπιτο .





Στην αρχή της σχολικής χρονιάς καλό είναι να μη λειτουργούν όλες οι γωνιές και να μην υπάρχει μια πληθώρα παιχνιδιών . Η νηπιαγωγός που γνωρίζει το χώρο και τα νήπια που θα φοιτήσουν εκ των προτέρων , μπορεί να οργανώσει τις γωνιές με περισσότερη άνεση . Καλό είναι να υπάρχει η γωνιά του οικοδομικού υλικού από την αρχή .
Για τον εξοπλισμό της κάθε γωνιάς θα αναφερθώ σε άλλη ανάρτησή μου .
Επίσης εκτός από τις γωνιές και τα τραπεζάκια καλό είναι να οριοθετούνται και να ορίζεται με τι μπορούν να παίξουν στο καθένα στις ελεύθερες δραστηριότητες . Αυτό το ορίζει η νηπιαγωγός μαζί με τα νήπια , ανάλογα με το χώρο που διαθέτει και τα ενδιαφέροντα των νηπίων . 






Μια πινακίδα  για τον πίνακα που τοποθετούνται οι ζωγραφιές των παιδιών .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου