Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Κανόνες υγιεινής στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό :Καρτέλες με τους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής, σωστές διατροφικές συνήθειες και κανόνες πρόληψης ασθενειών  για το νηπιαγωγείο .


Κανόνες υγιεινής στο νηπιαγωγείο


Στο νηπιαγωγείο τα μικρά παιδιά ακολουθούν κάποιους κανόνες υγιεινής , τους οποίους ήδη γνωρίζουν από την οικογένειά τους . Πολλές φορές στο σπίτι δεν τηρούν όλους τους κανόνες υγιεινής , γιατί η μαμά τρέχει συνέχεια από πίσω τους για να τραβήξει το καζανάκι !
Στο νηπιαγωγείο , όμως τα νήπια θα πρέπει να μάθουν να αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και να είναι υπεύθυνα .
Από τις πρώτες μέρες της σχολικής χρονιάς η νηπιαγωγός δείχνοντας τους χώρους συζητά με τα νήπια και αποφασίζουν από κοινού για την υγιεινή και τους κανόνες της τάξης .
Ορισμένοι κανόνες σχετίζονται με την υγιεινή του ίδιου του παιδιού .  Τα νήπια μαθαίνουν να τηρούν βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής .Τα νήπια πρέπει να πλένουν τα χεράκια τους πριν από το φαγητό και μετά από τη χρήση της τουαλέτας .


Τα νήπια πρέπει να έχουν κομμένα τα νυχάκια τους , γιατί τα μεγάλα νύχια αποτελούν ένα άνετο σπιτάκι για τα μικρόβια !


Επίσης , θα πρέπει να προσέχουν να είναι καθαρά τα μαλλάκια τους χωρίς ψειρούλες και να ζητάνε από τη μανούλα τους να τα καθαρίζει τακτικά και να χρησιμοποιούν προληπτικές λοσιόν ή ξίδι .


Ακόμη , αν ο χώρος το επιτρέπει , καλό είναι να πλένουν και τα δοντάκια τους στο νηπιαγωγείο (ιδιαίτερα στο ολοήμερο νηπιαγωγείο ).


Όταν είναι άρρωστα και βήχουν θα πρέπει να βάζουν το χεράκι τους μπροστά στη μυτούλα και να μην  εκτοξεύουν τα μικρόβια της γρίπης στους συμμαθητές τους ! 


Ακόμη , αν έχουν συνάχι , να σκουπίζουν τακτικά τη μυτούλα τους και να πετούν στο καλαθάκι το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο ! Τα  νήπια μαθαίνουν να τηρούν πρωτογενείς κανόνες για την πρόληψη των ασθενειών .


Ως προς τον τρόπο που τρώμε , στρώνουμε πάντα την πετσετούλα μας πριν από το φαγητό , στην οποία τοποθετούμε όλα όσα θα φάμε .


Επιπλέον , τρώμε υγιεινά , αποφεύγοντας τροφές που είναι τυποποιημένες , γλυκά και γρήγορο φαγητό , τύπου fast food . Είναι προτιμότερο το νήπιο να έχει στην τσαντούλα του μαγειρεμένο φαγητό .


Πώς τρώμε ; Τρώμε πάντα με το κουτάλι ή το πιρούνι , ανάλογα με το φαγητό που έχουμε . Δε βάζουμε τα χέρια μας μέσα στο πιάτο ! Το πρωινό μπορούμε να το φάμε με τα χεράκια ή τυλιγμένο σε χαρτί για να μη λερωθούμε !


Τρώμε πάντα μικρές μπουκίτσες , δε βιαζόμαστε , δεν τρώμε λαίμαργα , για να μη λερωθούμε !


Κάποιοι κανόνες έχουν σχέση τόσο με την υγιεινή του παιδιού , όσο και του χώρου στο οποίο κινείται . Όταν πηγαίνουν στην τουαλέτα ήδη θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να σκουπίζονται , να προσέχουν να μη λερώνουν το καπάκι και το γύρω χώρο , να μην πετούν χαρτιά και διάφορα αντικείμενα στην τουαλέτα , να τραβούν το καζανάκι και φυσικά να απομακρύνουν τα μικρόβια πλένοντας τα χεράκια .




Κάποιοι κανόνες σχετίζονται με την υγιεινή της τάξης . Πετάμε τα σκουπιδάκια από το φαγητό μας ή από τις χειροτεχνίες μας στο καλαθάκι της αίθουσας .


Προσέχουμε όταν ζωγραφίζουμε , δε βάφουμε το τραπεζάκι και τα ρούχα μας ! Αν χρησιμοποιούμε πινέλα φοράμε ειδικές ποδιές . Δε ζωγραφίζουμε στους τοίχους του σχολείου .


Για το καβαλέτο και το πώς χρησιμοποιούμε , μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε τις πολύ ωραίες ιδέες της συναδέλφου (Δε θεωρώ σωστό να της κλέψω τις ιδέες !)        :
http://xwrapaidiwn.blogspot.com/2011/07/blog-post_9653.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου