Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Το ποδήλατο - πίνακες αναφοράς για το νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό : το ποδήλατο σε λίστες αναφοράς  για το νηπιαγωγείο .

Λίστες αναφοράς για το ποδήλατο 


Το ποδήλατο αποτελεί μια από τις αγαπημένες ασχολίες των  μικρών παιδιών . Το έναυσμα για να ασχοληθούμε με το θέμα , μπορεί να μας το δώσουν τα ίδια τα παιδιά (ανάδυση δραστηριοτήτων ) . Μπορεί , όμως να το προτείνουμε εμείς είτε γιατί γίνονται ποδηλατικοί αγώνες , είτε γιατί θέλουμε να τονίσουμε την αξία του και τη σπουδαιότητα του για τη ζωή μας . 


Την ημέρα χωρίς αυτοκίνητο , στις 20 Σεπτεμβρίου , μπορούμε να μιλήσουμε για το πόσο σημαντικό είναι για τις μετακινήσεις μας να  μη χρησιμοποιούμε πάντα το αυτοκίνητο . Αν ρωτήσετε τα νήπια :"πώς θα μπορούσαμε να μετακινηθούμε , χωρίς να μολύνουμε το περιβάλλον ;" , σίγουρα μια από τις απαντήσεις που θα πάρετε θα είναι και το ποδήλατο και τότε μη χάσετε την ευκαιρία να ασχοληθείτε  με αυτό !
Πίνακας αναφοράς για το ποδήλατο .


Λίστες αναφοράς με τα είδη των ποδηλάτων .



Τα τμήματα του ποδηλάτου και κινητά καρτελάκια , που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ταύτιση λέξεων . 




Σύνθετες λέξεις του ποδηλάτου : ποδηλατοδρόμος , ποδηλατοδρομία , ποδηλατοδρόμιο , μοτοποδήλατο .


Οι λίστες αναφοράς βοηθούν τη νηπιαγωγό να κάνει πιο οργανωμένα τη δουλειά της , αλλά περισσότερο από όλα εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο των παιδιών !

4 σχόλια:

  1. Ερώτηση: τώρα που είναι ακόμη αρχή για το νηπιαγωγείο που είναι περίοδος κυρίως γνωριμίας με τη νηπιαγωγό και το περιβάλλον ένα θέμα με το ποδήλατο όπου περιέχει έννοιες όπως: ζάντα, βαλβίδα κ.α. που καλά-καλά εμείς δε γνωρίζουμε θα είναι βατό για τα παιδιά? Είμαι τελειόφοιτη νηπιαγωγός, πολύ ενδιαφέρον το ιστολόγιο σου και θα με ενδιέφερε να μάθω κάποια πράγματα απο κάποια έμπειρη νηπιαγωγό :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερίνα μου , ένα τέτοιο θέμα στηρίζεται στις προϋπάρχουσες γνώσεις των παιδιών, στα πράγματα που ήδη τους είναι οικεία . Μερικά παιδιά , ειδικά στα χωριά,χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση το ποδήλατο και γνωρίζουν πράγματα που ενδεχομένως εμείς να μη γνωρίζουμε . Μπορούμε όμως να μάθουμε πολλά είτε αν καλέσουμε κάποιο γονιό που γνωρίζει είτε αν επισκεφτούμε ένα κοντινό ποδηλατάδικο , αν υπάρχει . Το τι θα μάθουμε κάθε φορά και το πως θα εξελιχθεί ένα πρόγραμμα εξαρτάται πάντα από τα παιδιά , τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου Ανθή. Πολύ καλή δουλειά. Στείλε μου το email σου να μιλήσουμε Φρόσω, η πρώτη σου συγκάτοικος, szoakis@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ , Φρόσω μου ! Έχεις διοριστεί; Καλή σχολική χρονιά σε σένα και τα ζουζουνάκια σου ! φιλάκια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή