Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η αλεπού και τα σταφύλια

Ζήση Ανθή : Ο μύθος του Αισώπου : η αλεπού και τα σταφύλια σε παραμύθι , μαζί με καρτέλες για  λογική αλληλουχία  για το νηπιαγωγείο .


Η αλεπού και τα σταφύλια (παραμύθι )


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια πολύ πεινασμένη αλεπού που έψαχνε να βρει κάτι για πρωινό κι αφού δε μπορούσε να βρει κάτι μέσα στο δάσος σκέφτηκε η κακόμοιρη  να βγει έξω από αυτό . «Τι έχω να χάσω» , είπε . Βαριόταν κι εκτός του ότι δεν έβρισκε τίποτα να φάει εκεί  , δεν είχε την τύχη με το μέρος της  .


Δεν είχε τελειώσει λέγοντας αυτά τα λόγια , όταν άκουσε να ψιθυρίζουν δυο λαγουδάκια  . Τα μάτια της άνοιξαν διάπλατα κι έμεινε με ανοιχτό το στόμα .
-         Δε μπορώ να το πιστέψω ! Νομίζω ότι η πείνα την κάνει να ονειρεύεται ! Η καημένη η αλεπού ! Νομίζει ότι σήμερα μπορεί να απολαύσει το πρωινό της σαν τις παλιές καλές ημέρες ! Κοίτα πόσο ενθουσιασμένη φαίνεται !


Η αλεπού τους άκουγε στεναχωρημένη !


Πλησιάζει σιγά - σιγά η στιγμή που δε θα πεινάω πια σκέφτηκε η αλεπού ! Πήδηξε , για να φτάσει τα ψηλά κλαδιά του δέντρου και να φάει τα βατόμουρα ,  μα δε μπορούσε να τα καταφέρει κι αλεπού φώναξε θυμωμένη :
-         Έρχομαι , κουνελάκια ! Θα σας πιάσω ! Πού θα μου πάτε ;


Τα μικρά ζωάκια ήθελαν να παίξουν λίγο μαζί της ! Της έλεγαν : «Πιάσε με αν μπορείς !» Περνούσαν τόσο καλά !  Παίζανε κρυφτό , κυνηγητό ! Κι η κακόμοιρη η αλεπού έτρεχε ξοπίσω τους !


Καθώς όμως η αλεπού προσπαθούσε να πιάσει τα κουνελάκια , ο ασβός την έβαλε τρικλοποδιά κι αυτή έπεσε μέσα στα αγκάθια !



-         Δεν είναι η τυχερή μου μέρα ! Δεκάρα δε δίνω για τον ασβό ! Θα λερωθεί η όμορφη γούνα μου ! Πρέπει να βρω κάτι άλλο να κάνω , σκέφτηκε η αλεπού . Και καθώς έλεγε αυτά , είχε φτάσει πια μεσημέρι και δεν είχε βάλει τίποτε στο στομάχι της ! Ένιωθε την κοιλιά της να γουργουρίζει !


Κι ενώ η αλεπού παραπονιόταν , σήκωσε το κεφάλι της ψηλά κι είδε μια κληματαριά με ωραία πεντανόστιμα ώριμα και τραγανά σταφύλια και της τρέχανε τα σάλια !


Καθώς όμως πήδηξε , για να τα φτάσει , έπεσε κάτω και χτύπησε !
Τα ζωάκια ήταν εκεί κοντά και μόλις την είδαν να πέφτει , κρύφτηκαν πίσω από ένα γέρικο πλάτανο , περιγελώντας την !


Στη συνέχεια ,  προσπάθησε να ανέβει για μια ακόμη φορά στην κληματαριά ,μα και πάλι  έπεσε για μια ακόμη φορά φαρδιά πλατειά κάτω !


-         Πω , πω , πω , τι πόνος είναι αυτός , είπε η δύστυχη η αλεπού !
Μόλις την είδαν τα κουνελάκια κι ο ασβός να πέφτει κρύφτηκαν και πάλι γελώντας , πριν τους πάρει είδηση η αλεπού!




Η αλεπού προσπάθησε για μια ακόμη φορά ! Πήρε φόρα , και … με το ένα , με το δύο , με το τρία … αλλά και πάλι δε μπόρεσε να τα καταφέρει να τα φτάσει κι έτσι απογοητευμένη είπε : άδικος ο κόπος για τόσο άγουρα σταφύλια !


Έπειτα σηκώθηκε και πήρε το δρόμο του γυρισμού , ενώ τα άλλα ζωάκια , κρυμμένα πίσω από ένα δέντρο , την κοιτούσαν .


Το σχέδιο της αλεπούς απέτυχε , το κεφάλι της πονούσε πολύ και κούτσα – κούτσα προσπαθούσε να περπατήσει . Κι όταν είδε τα άλλα ζωάκια αναφώνησε : Τι τα θέλεις τα σταφύλια ; Δε μου φάνηκαν και πολύ καλά ! Αγουρίδες ήταν ! Κι έφυγε με κατεβασμένα τα αυτιά και με άδεια την κοιλιά !


Από τότε λένε ότι «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.»

Τις καρτέλες μπορείτε να τις εκτυπώσετε και να τις χρησιμοποιήσετε είτε για να τις βάλουν στη σωστή σειρά , ανάλογα με την εξέλιξη του παραμυθιού , είτε για να αναδιηγηθούν τα νήπια το παραμύθι . 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου