Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Τα παιχνίδια του αγέρα της Ντίνας Χατζηνικολάου

Ζήση Ανθή :Παιδικό ποίημα για τον αέρα , εικονόλεξο και  ιδέες για το νηπιαγωγείο .


Παιδικό ποίημα για τον αέρα 


Όταν φυσάει κάποια φθινοπωρινή μέρα κι αέρας κάνει αισθητή την παρουσία του , με τα παιχνίδια του , τις τρέλες του , όπως λέει χαρακτηριστικά στο ποίημα της η Ντίνα Χατζηνικολάου , μπορούμε να βγούμε στην αυλή του σχολείου , για να νιώσουν τα παιδιά τον αέρα , να δουν από κοντά τα παιχνίδια που κάνει και να τα καταγράψουμε , όταν μπούμε στην τάξη .Είναι πολύ σημαντική αυτή η βιωματική εμπειρία για τα ίδια τα παιδιά .Ακόμη αν αυτό δεν είναι εφικτό μπορούν  να παρατηρήσουν  τις τρέλες του αέρα πίσω από τα παράθυρα της τάξης τους και να δουν πως πετούν τα φύλλα , οι σακούλες , τα σκουπίδια , ένα τραπεζομάντιλο ξεχασμένο σε κάποιο μπαλκόνι , που μοιάζει με ιπτάμενο χαλί ...και τόσα άλλα . 

Τότε είναι ευκαιρία να πούμε στα μικρά παιδιά και το ποίημα της Ντίνας Χατζηνικολάου , τα παιχνίδια του αγέρα και να πει το καθένα τις προσωπικές του εμπειρίες πάνω στο θέμα αυτό . Μπορούν να πουν για τα σκουπιδάκια που μπαίνουν στα ματάκια τους , για τη γλάστρα που έσπασε στην αυλή ή για τα φύλλα και τα φρούτα που πέφτουν από τον αέρα .


Τα παιχνίδια του αγέρα

Τρέλες που κάνει σήμερα τ’ αγέρι !
Δέντρα , λουλούδια , γίνανε άνω κάτω .
Μου βούτηξε το κέντημα απ’ το χέρι
και σκέπασε τον κοιμισμένο γάτο .

Τα ρούχα τ’ απλωμένα κούνια μπέλα ,
φτερούγισε το σάλι της γιαγιάς .
Και να η μεταξωτή μου ροζ κορδέλα ,
φιογκάκι στην κορφή της λεμονιάς .

Τι κέφι πού ‘ χει σήμερα τ’ αγέρι !
Ποτήρια σπάει , στα πιάτα μας βουτά
κι η εφημερίδα απ’ του παππού το χέρι ,
τρελό πουλί στα σύννεφα πετά  !

Ντίνα Χατζηνικολάου


Μπορείτε να διαβάσετε το παρακάτω εικονόλεξο στα μικρούλια του σχολείου σας .


Στη συνέχεια μπορούμε να τους δώσουμε ένα φύλλο εργασίας , στο οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν τις λέξεις που σκόρπισε ο αέρας .


Τα προνήπια μάλλον θα δυσκολευτούν , αν αυτό το φύλλο  εργασίας δοθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς . Μπορούν όμως να ζωγραφίσουν μια εικόνα του ποιήματος .  


Μπορούμε ακόμη να φτιάξουμε το δικό μας ποιηματάκι στην τάξη , με βάση τις εμπειρίες των παιδιών ή να φτιάξουμε ένα παραμυθάκι και να το εικονογραφήσουμε . 
Σε κάποιες περιοχές που φυσάει διαρκώς , το ποίημα αυτό μπορείτε να το επεξεργαστείτε οποιαδήποτε χρονική στιγμή .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου