Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Αναζητώντας το όνομά μου στο νηπιαγωγείο ( φύλλα εργασίας )

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό ,με ιδέες και δραστηριότητες για το νηπιαγωγείο .

Παιχνίδια και φύλλα εργασίας για την εκμάθηση του ονόματος τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο 


Πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο και το κάθε πιτσιρίκι καλείτε να βρει το δικό του συρταράκι για να βάλει τη ζωγραφιά του , την κρεμαστρούλα με το όνομά του και σε πολλά νηπιαγωγεία τη θέση που θα καθίσει στο τραπεζάκι ή τη δική του ακόμη καρέκλα . 
Και στο παρουσιολόγιο ; Πώς να βρουν το όνομά τους ; Κι αν μοιάζει με κάποιο από τα ονόματα των συμμαθητών του ; Κι αν έχουν το ίδιο όνομα με κάποιο άλλο παιδί ; Τα νήπια μαθαίνουν εύκολα , αναζητώντας το όνομά τους κι αναγνωρίζοντας το αρχικό γραμματάκι , τη σειρά των γραμμάτων , το μέγεθος της λέξης κλπ . 
Κάποια παιδιά γνωρίζουν και το όνομα των φίλων τους . Αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν και να παίξουμε το παιχνίδι του χαμένου ονόματος (παραλλαγή του χαμένου θησαυρού )  . Απλώνουμε τις καρτέλες με τα ονόματα όλων των παιδιών κι όταν το νήπιο πλησιάζει στη δική του καρτέλα χτυπάμε δυνατά παλαμάκια , όταν απομακρυνόμαστε τα παλαμάκια είναι πιο σιγανά . 
Μπορούμε αφού παίξουν τα νήπια  κι αναζητήσουν το συρταράκι ή την κρεμαστρούλα σαν παιχνίδι μέσα στην τάξη.  Τι θα λέγατε για τα "μπερδεμένα συρταράκια " ; Το βράδυ μπήκε στο νηπιαγωγείο μας ένα σκανδαλιάρικο καλικαντζαράκι και μπέρδεψε τα ονόματα στα συρταράκια μας . Θα μπορέσουν τα παιδάκια να βρουν το δικό τους συρταράκι ; 
Μπορούμε επίσης  να τους δώσουμε κάποιο φύλλο εργασίας . 



Ένα παράδειγμα : Τα συρταράκια της δικής μου τάξης . Κάθε νήπιο πρέπει να χρωματίσει διαφορετικό συρταράκι .


2 σχόλια: