Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Λίστες αναφοράς με το γάλα και τα προϊόντα του

Ζήση Ανθή :Εκπαιδευτικό υλικό : λίστες αναφοράς με τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα της Ελλάδας και του κόσμου  για το νηπιαγωγείο .


Πίνακες αναφοράς με το γάλα και τα προϊόντα του


Το γάλα είναι απαραίτητο στη διατροφή μας , καθώς περιέχει ασβέστιο , υδατάνθρακες , πρωτεΐνες , σίδηρο , λίπος και μια σειρά βιταμινών , όπως A και D
Από το γάλα παράγεται το τυρί , το γιαούρτι , το βούτυρο , παγωτό κ.ά.



Στη χώρα μας από το γάλα παράγονται διάφορα τυροκομικά προϊόντα , με σημαντικότερη τη φέτα . Εκτός , όμως από αυτή , κάθε τόπος παράγει τα δικά του παραδοσιακά προϊόντα , όπως είναι το ξινοτύρι και το τουλουμίσιο από την ορεινή περιοχή της Κοζάνης , το μετσοβόνε , καπνιστό τυρί από το Μέτσοβο , το κατίκι από το Δομοκό  κ.λ.π. Υπάρχουν τυροκομικά σκληρά , όπως είναι το κεφαλοτύρι , η γραβιέρα , ο μπάτζος και τυροκομικά με απαλή υφή , όπως είναι η μυζήθρα .



Και σε άλλες χώρες του κόσμου υπάρχουν παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα , όπως η μοτσαρέλα , η παρμεζάνα , η γκοργκοντζόλα από την Ιταλία , το έμμενταλ από την Ελβετία , το ένταμ από τη Γερμανία , η τετίγια από την Ισπανία , το ροκφόρ από τη Δανία …



Με το τυρί και τα τυροκομικά προϊόντα είχα ασχοληθεί όταν δούλεψα ως αναπληρώτρια πριν χρόνια σε ένα χωριό , όπου υπήρχε τυροκομείο και φυσικά το επισκεφτήκαμε και γευτήκαμε τα τοπικά προϊόντα .

2 σχόλια:

  1. αριστη παρουσίαση, πολλές κι ωραίες εικόνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ , Λάμπρο !
    Υπάρχουν πολλά ακόμη είδη τυριών , αλλά το να δουν απλά την εικόνα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να τα γευτούν , δε θα είχε κανένα νόημα για τα πιτσιρίκια στο σχολείο !
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή