Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα σε έργα τέχνης

Ζήση Ανθή : Πως προσεγγίζουμε τα έργα τέχνης στο νηπιαγωγείο .


Το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε πίνακες ζωγραφικής – Διαθεματική προσέγγιση έργων τέχνης στο νηπιαγωγείο


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα νήπια μας μιλούν για το χριστουγεννιάτικο δέντρο , που έχουν στολίσει στο σπίτι τους . Έχοντας στο μυαλό τους το δικό τους δεντράκι και τη διακόσμηση όλης της πόλης , τις βιτρίνες των καταστημάτων και των μπαλκονιών , ζωγραφίζουν θέματα χριστουγεννιάτικα . Αυτό που κυριαρχεί , βέβαια σε όλες τις ζωγραφιές των παιδιών είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο .
Με το χριστουγεννιάτικο δέντρο ασχολήθηκαν αρκετοί ζωγράφοι . Αυτός όμως που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι ο Ιταλός ζωγράφος Alberto Sebastiani .











Πού μπορούμε να βρούμε πίνακες ζωγραφικής με χριστουγεννιάτικα δέντρα ; Τα νήπια λένε να ψάξουμε στα βιβλία . Κάποια άλλα λένε να ψάξουμε στο διαδίκτυο . Αναζητούμε έργα τέχνης στο διαδίκτυο και αποθηκεύουμε αυτούς που αρέσουν  στα μικρά παιδιά . Στη συνέχεια τους εκτυπώνουμε , για να τους επεξεργαστούμε .( ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ Η/Υ)
Στη συνέχεια , αφού τοποθετήσουμε τους εκτυπωμένους πίνακες ζωγραφικής στον πίνακα συζήτησης της παρεούλας  , τα νήπια έχουν τη δυνατότητα να τους παρατηρήσουν , να εντοπίσουν ομοιότητες ή διαφορές και να τους περιγράψουν . (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ)


Η νηπιαγωγός ρωτά τα μικρά παιδιά , δίνοντάς του τη δυνατότητα να εκφραστούν .  Ποια χρώματα χρησιμοποίησε ο κάθε ζωγράφος στο κάθε δέντρο ; Ποια χρώματα κυριαρχούν  περισσότερο στα έργα τέχνης ;  Ποια χρώματα χρησιμοποίησε για τα πρόσωπα των έργων και ποια για το φόντο ; Πώς νομίζετε ότι αισθανόταν όταν ζωγράφιζε αυτό τον πίνακα ; Ποια είναι η έκφραση των προσώπων στους πίνακες ζωγραφικής ; Πώς αισθάνεστε  εσείς βλέποντας τον κάθε πίνακα ; Ποιος πίνακας σας αρέσει περισσότερο ; Με ποια κριτήρια επιλέξατε  αυτό τον πίνακα ; Σας άρεσαν τα χρώματα ή κάτι άλλο ; Σε ποιους πίνακες βλέπεις μικρά παιδιά  μέσα στα έργα τέχνης ; Τι κάνουν ; Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στα έργα τέχνης ; Ποιες είναι αυτές ; Μπορείτε να περιγράψετε με κάθε λεπτομέρεια τους πίνακες ; (Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να επιλέξουμε λίγους πίνακες ζωγραφικής , όπου η κάθε ομάδα θα παρατηρήσει λεπτομερειακά το έργο τέχνης και θα παρουσιάσει το έργο στην υπόλοιπη ομάδα των παιδιών .


Τα νήπια μαθαίνουν να χρησιμοποιούν λέξεις που έχουν σχέση με το χριστουγεννιάτικο δέντρο , όπως στολίδι , αγγελούδι , μπαλίτσα , γιρλάντα , λαμπάκια , αστεράκι , φάτνη
Εκφράζουν τα συναισθήματά τους για το κάθε  έργο τέχνης , κλείνουν τα ματάκια τους κι ονειρεύονται πως θα ήταν αν μπορούσαν να μπουν μέσα στον πίνακα   … Στη συνέχεια μας περιγράφουν το ρόλο που θα ήθελαν να διαδραματίσουν στον πίνακα και τι θα ήθελαν να κάνουν .(Αυτό μπορούν να μας το δείξουν και χωρίς λόγια , βιωματικά .)

 
Τα νήπια βλέποντας τους πίνακες μπορούν να μιλήσουν για το δικό τους χριστουγεννιάτικο δέντρο . Επίσης , μπορούν να περιγράψουν μια τα συναισθήματα που ένιωσαν όταν το στόλισαν .
Μπορούν να εμπνευστούν από ένα πίνακα και να φτιάξουν  ένα παραμυθάκι που θα το εικονογραφήσουν τα ίδια και θα το βάλουμε στη βιβλιοθήκη της τάξης μας ή μπορούν να διαβάσουν  κάποιο σχετικό χριστουγεννιάτικο παραμύθι , όπως  :
1.Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφάκι της Ελένης Δικαίου , εκδ. Πατάκη .
2. Η Πρασινοσκουφίτσα και το ελατάκι της Σταυρούλας Κάτσου – Καντάνη , εκδ. Ψυχογιός
3. Το καραβάκι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο στον παρακάτω σύνδεσμο :
4. Το ελατάκι που δακρύζει της Λίτσας Ψαραύτη , εκδ. Άγκυρα …και πολλά άλλα παραμύθια ακόμη .


Μπορούν να εμπνευστούν από τους πίνακες και να φτιάξουν για όποιον επιθυμούν   μικρά ποιηματάκια – αινιγματάκια.
Με τα κόκκινα σκουφάκια ,
σα μικρά αγιοβασιλάκια
το δεντράκι τους στολίζουν ,
με μπαλίτσες το γεμίζουν !
Βρες μου τον πίνακα που σου ζητώ
και μίλησέ μου για αυτό !


Δέντρο στολισμένο σε μια γωνιά
και το τζάκι πλάι καίει σιγανά !
Ποιον πίνακα τώρα ζητώ ,
πες μου σε παρακαλώ !


Πλάι στο δέντρο , πακέτα πολλά
 ένα παιδάκι κοιμάται γλυκά!
Βρες μου τον πίνακα που σου ζητώ
και μίλησέ μου για αυτό !


Επίσης τα νήπια παρατηρούν τους πίνακες και απαντούν σε ερωτήσεις , όπως : Μπορείς να μετρήσεις πόσα στολίδια έχει το κάθε δέντρο ; Μπορείς να μετρήσεις πόσα παιδάκια έχει ο κάθε πίνακας ; Σε πόσα έργα τέχνης υπάρχουν ζώα; Μπορείς να τα μετρήσεις ; Πόσες είναι οι κάλτσες στο τζάκι ; (ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ )


Τα νήπια , παρατηρώντας τους πίνακες ζωγραφικής μπορούν να διαπιστώσουν και να μάθουν και για άλλα χριστουγεννιάτικα έθιμα . Μπορούμε , επίσης να πούμε στα νήπια για το δικό μας ελληνικό έθιμο να στολίζουμε καραβάκι  ( ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ).


Ακόμη , μπορούμε να περάσουμε οικολογικά μηνύματα στα παιδιά . Βλέποντας τον πίνακα με το φυσικό δέντρο , τα νήπια προβληματίζονται κι ευαισθητοποιούνται .


Επιπλέον , τα νήπια μπορούν να ζωγραφίσουν ατομικά ή ομαδικά κάποιο έργο τέχνης , που τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση . Μπορούν να ζωγραφίσουν με πλαστελίνη ,


 να κάνουν κολλάζ με παλάμες ,


 να φτιάξουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο των ευχών και πολλά άλλα !
Μπορούν ακόμη να ακούσουμε και να μάθουμε σχετικά χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια , όπως το έλατο ,


 το χαρούμενο δεντράκι


 και τραγουδάκια σε αγγλικά ,


 γαλλικά κλπ


Είναι πολύ ωραίο να δίνουμε τη δυνατότητα στα νήπια να εκφραστούν με πολλούς τρόπους .

4 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΟΛΑ!!ΑΥΡΙΟ ΚΙΟΛΑΣ ΘΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!!ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ανάρτηση από ένθρωπο με κέφι και πολύ χρήσιμη όχι μόνον γα νηπιαγωγούς, αλλά και για γονείς!

    Χάρηκα που αντιλήφθηκα την παραπομπή στο παραμύθι μου "Το καραβάκι και το χριστουγιεννιάτικο δέντρο", ωστόσο τολμώ να προτείνω και μια άλλη χριστουγεννιάτικη ιστορία "Ο καλός καλικάντζαρος και οι δύο συμβουλές":

    http://paramythiakaimikresistories.blogspot.com/2010/12/blog-post.html

    η οποία έχει περισσότερη δράση και χιούμορ, στοιχεία που γοητεύουν τα παιδιά.
    Ευχαριστώ και καλές γιορτές με τον πιο δημιουργικό τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποταμάκι;... όχι... χείμαρος... χείμαρος είσαι Ανθή!!!
    Με κατέπληξες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΑΝΘΗ....... ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟΟΟΟΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή