Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Οι οδηγίες του μικρού αναγνώστη

Ζήση Ανθή :Η γωνιά της βιβλιοθήκης στο νηπιαγωγείο και κανόνες για τη σωστή χρήση των βιβλίων .


Κανόνες για τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης στο νηπιαγωγείο


Από την αρχή της σχολικής χρονιάς διαβάζουμε διάφορα βιβλία – παραμυθάκια στα μικρά παιδάκια , ενισχύοντας την αγάπη των παιδιών για τα βιβλία . Αυτά μπορεί να βρίσκονται ήδη στη γωνιά της βιβλιοθήκης ή να τα φέρνει η νηπιαγωγός από κάποιο άλλο ράφι βιβλιοθήκης .
Είναι πολύ σημαντικό να προσφέρουμε πολλές αναγνωστικές εμπειρίες στα νήπια , να τους διαβάζουμε σε καθημερινή βάση διάφορα κείμενα , παραμύθια , ποιήματα κλπ . Η βιβλιοθήκη είναι ένας χώρος που δίνει στα νήπια διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη γνώση και να γνωρίσουν το βιβλίο .


Όταν υπάρχουν ήδη κάποια βιβλία στη γωνιά της βιβλιοθήκης και κάποια παιδάκια την επισκέπτονται , αλλά χωρίς να προσέχουν ιδιαίτερα τα βιβλία μπορούμε να το συζητήσουμε στην παρεούλα . Εκεί  καλό είναι να φέρουμε και κάποια βιβλία μισοκαταστραμμένα , μουντζουρωμένα , σκισμένα κλπ , για να δώσουμε τη δυνατότητα να προβληματιστούν τα νήπια και να βγουν οι κανόνες – οδηγίες από τα ίδια .
Τα νήπια παρατηρώντας και ξεφυλλίζοντας τα βιβλία λένε ότι δεν τους αρέσει η όψη των κατεστραμμένων βιβλίων . «Πώς θα πρέπει , λοιπόν , να είναι τα βιβλία για να σας αρέσουν ; »  τα ρωτάμε .
Τα νήπια απαντούν :
Να μην είναι σκισμένα !


Να μην είναι γραμμένα !
Να μην είναι μουντζουρωμένα !


Να προσέχουμε πως θα κρατάμε τα βιβλία !


Να τα ξεφυλλίζουμε προσεκτικά !


Να μην τα πετάμε ή τα κλωτσάμε !Να μην καθόμαστε πάνω σ’ αυτά !


Να τα διαβάζουμε στο τραπεζάκι δίπλα από τη βιβλιοθήκη κι όχι στο χαλί !
Να τα τακτοποιούμε στη βιβλιοθήκη !


Να μην σημειώνουμε και γράφουμε τις απαντήσεις στις εργασίες που υπάρχουν στο τέλος ορισμένων βιβλίων .
Πριν ξεκινήσουμε τη δανειστική βιβλιοθήκη στο σχολείο ( για την οργάνωση της σχολικής βιβλιοθήκης και την επιλογή των βιβλίων που θα υπάρχουν σε αυτή αποφασίζουν και τα νήπια ) , καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί μια συγκέντρωση με τους γονείς , να μιλήσουμε για το πώς θα χρησιμοποιούμε το βιβλίο και τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι στο σπίτι . Τα βιβλία θα τα δανείζονται τα νήπια την Παρασκευή και θα επιστρέφονται τη Δευτέρα . Τα νήπια το Σαββατοκύριακο θα διαβάζουν το βιβλίο που δανείστηκαν μαζί με έναν ενήλικα ή ένα μεγαλύτερο αδερφάκι , που μπορεί να διαβάσει . Θα αποφεύγουν να δίνουν το βιβλίο σε μικρότερα αδερφάκια , που μπορεί να μην το προσέξουν . Το κάθε νήπιο θα είναι υπεύθυνο για το βιβλίο που δανείστηκε !
Κάθε Δευτέρα τα νήπια θα επιστρέφουν το βιβλίο , θα ζωγραφίζουν κάτι που τους έκανε εντύπωση και θα μιλούν με λίγα λόγια γι’ αυτό . Στην πορεία μπορεί η νηπιαγωγός να ζητήσει από το κάθε νήπιο να αναδιηγηθεί όλη την ιστορία . Μπορούν ακόμη να διαβάσουν ένα βιβλίο από αυτά που έχουν δανειστεί .
Σε κάθε βιβλίο καλό είναι να υπάρχουν και οι οδηγίες του μικρού αναγνώστη που έχουμε προαποφασίσει μαζί  με τα νήπια .
Στη γωνιά της βιβλιοθήκης , επίσης μπορούμε να αναρτήσουμε τους κανόνες του μικρού αναγνώστη , με την προσθήκη κάποιας εικόνας γιατί τα μικρά παιδάκια δεν ξέρουν να διαβάζουν .Πηγή :
http://www.pi-schools.gr /download/publications/epitheorisi/teyxos12/xristodoulou.pdf

1 σχόλιο:

 1. e-mail: glyfsec@xinis.com
  Λ. Βουλιαγμένης 67 & Αχιλλέως 31-33
  ΤΗΛ 2109640117, 2109604783

  Σφράγισε το επαγγελματικό σου μέλλον με σπουδές Παιδαγωγικών στo ΙΕΚ ΞΥΝΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

  Γιατί… «τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου»
  Επειδή «τα παιδιά είναι το μέλλον αυτού του κόσμου», σύμφωνα με τη γνωστή ρήση, ό,τι έχει να κάνει γύρω από την καλλιέργεια και διαπαιδαγώγησή τους αποτελεί, αναμφίβολα, προσφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, με βαρύνουσα σημασία για την προαγωγή της Παιδείας και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Η έμφυτη κλίση προσφοράς στο συνάνθρωπο και αγάπης για το παιδί οδηγεί απαρέγκλιτα στις σπουδές του Τομέα Παιδαγωγικών, με κεντρικό άξονα του εν λόγω αντικειμένου σπουδών, τη σωστή διαπαιδαγώγηση, την ομαλή κοινωνικοποίηση αλλά και την καλλιέργεια ενός υγιούς -ψυχικά και πνευματικά- παιδιού, που θα μετεξελιχθεί σε έναν ισορροπημένο και υγιή ενήλικα. Παρέχοντας τις πλέον αναγνωρισμένες και ποιοτικές σπουδές σε 2 ειδικότητες του Τομέα Παιδαγωγικών, τα ΙΕΚ ΞΥΝΗ είναι η επιλογή σπουδών που διασφαλίζει την άμεση εργασιακή σου αποκατάσταση και επισφραγίζει την καταξιωμένη επαγγελματική σου σταδιοδρομία…
  «Υπόγραψε» την επαγγελματική σου καταξίωση και απόφυγε την «οδύσσεια» αναζήτηση θέσης εργασίας, επιλέγοντας μία από τις ειδικότητες του Τομέα Παιδαγωγικών των ΙΕΚ ΞΥΝΗ:

  • Προσχολική Αγωγή Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες
  • Προσχολική Αγωγή Δραστηριοτήτων Δημιουργίας και Έκφρασης

  www.iek-xini.edu.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή